Wat te doen tegen snurken?
Lees de praktische tips:
Let op: Snurken kan wijzen op slaapapneu. Bezoek uw huisarts als u overdag snel moe bent en zwaar snurkt.
1. Verander uw slaaphouding.
Ga op uw zij liggen, als u op uw rug ligt zakt de in uw slaap verslapte tong en het zachte gehemelte achter in de keel waardoor je tijdens de slaap een vibrerend geluid krijgt. Op uw zij slapen kan dit helpen voorkomen. Een oude oplossing is het naaien van een tennisbal achter in uw pyjama wat voorkomt dat men op de rug gaat slapen.
2. Afvallen
Gewichtstoename is een veel voorkomende oorzaak van snurken en apneu. Afvallen helpt vaak tegen snurken vooral als er sprake is van overgewicht.
Het helpt echter niet voor iedereen, dunne mensen snurken ook.
Bent u meer bent gaan snurken na gewichtstoename? Dan kan afvallen helpen.
Als je aankomt rond je nek, vernauwd de inwendige diameter van de keel en is er sprake van meer vetweefsel rond de huig wat de kans op snurken vergroot.
3. Vermijd alcohol
Alcohol onderdrukt uw zenuwstelsel en zorgt voor diepe verslapping van uw tong en keel spieren, waardoor het waarschijnlijker wordt dat u snurkt.
Drinken van alcohol vier tot vijf uur voor het slapengaan maakt snurken erger, mensen die normaal niet snurken, snurken na het drinken van alcohol.
4. Slaappillen vermijden
Sedatieve medicatie of slaappillen kunnen tot een diepe slaap leiden. Dit kan een ontspannend effect op de keelspieren hebben en snurken veroorzaken. Een arts kan gezonde manieren aanbevelen om een goede nachtrust te garanderen.
5. Verbeter je slaapgewoontes
Slechte slaapgewoonten kunnen hetzelfde effect hebben als alcohol drinken. Bij oververmoeid slaap je diep en de spieren worden slapper, waardoor snurken ontstaat.
6. Allergie behandeling
Bekende allergieën zijn hooikoorts, huisstofmijt allergie, of allergieën voor honden en katten.
Het kan zijn dat je neus vaak verstopt zit doordat je hier allergisch voor bent. Vermoed je dat je allergisch bent voor huisstofmijt of huisdieren en heb je vaak last van jeuk, niezen, eczeem en/of tranende ogen? Doe dan een allergie test.
7. Behandel je verkoudheid
De kans dat je dan gaat snurken wordt groter bij verkoudheid. Wanneer je verkouden bent raakt je neus verstopt en moet je door je mond ademen. Je kunt tijdelijk een neusspray gebruiken voor het vrijmaken en reinigen van verstopte neus- en bijholten (sinussen). Of gebruik een neusdouche om je neus schoon te spoelen.
8. Meer lucht via de neus
Als snurken in je neus begint, kan het helpen om de neusholtes open te houden. Het laat de lucht langzamer bewegen. Stel je een smalle tuinslang voor met water dat doorloopt. Hoe smaller de slang, hoe sneller het water er doorheen stroomt.
9. Blijf goed gehydrateerd
Drink veel vocht. Afscheidingen in je neus en zachte gehemelte worden kleveriger als je uitgedroogd bent. Dit kan meer snurken veroorzaken.
Een eenvoudige test: Met je duim en wijsvinger van je ene hand, knijp je in de rug van de andere hand. Als het genepen huidje meteen terug ‘stuitert’, ben je voldoende gehydrateerd. Duurt het even voor de huid terugkeert? Ren dan naar de kraan voor wat flinke glazen water. Of een kopje kruidenthee, bijvoorbeeld.